Cerkev_SV_Helene_1.1

Prenova župniske cerkve svete Helene, Prem

Prenovljena župnijska cerkev svete Helene na Premu, zgrajena v psevdoromanskem slogu z izrazitimi baročnimi značilnostmi, predstavlja pomemben kulturni in verski spomenik v Ilirski Bistrici. Leta 1921 jo je poslikal sam Tone Kralj, ki je s svojim delom dodal pomembno umetniško vrednost cerkvi. Nahaja se nekaj sto metrov nad vasjo in gradom Prem, kar ji daje izjemen razgled na okolico. V sodelovanju z arhitektko Jeronimo Kastelic, župnikom Stankom Fajdiga in ostalimi udeleženci smo uspešno izvedli osvetlitev notranjosti cerkve. S tem projektom smo dosegli številne pozitivne spremembe pri predstavitvi restavriranih poslikav, ki so zdaj bolj vidne in dostopne obiskovalcem cerkve. Svetloba poudarja detajle poslikav ter omogoča obiskovalcem, da v celoti doživijo lepoto umetniških del.

foto: Simon Avsec

Osvetlitev oltarja, prezbiterija in stenskih poslikav v ladji je izvedena z LED tračnimi reflektorji s simetrično optiko in variabilnim snopom svetlobe od ozkega do širokega (20°-55°) v barvi 3000K. Izbrali smo tople barvne temperature, ki so ustvarile prijetno in umirjeno vzdušje, hkrati pa poudarile detajle poslikav. Indirektna osvetlitev kupole je izvedena z LED trakom, ki omogoča regulacijo svetilnosti. Kupolo smo osvetili s hladnejšo barvno temperaturo, kar je poudarilo sivo-modre barvne tone poslikave, ji dalo globino in poudarilo umetniško vrednost.

Osvetlitev poslikav v stranskih ladjah smo zaradi želje po enakomerni osvetlitvi izvedli z fleksibilnim LED trakom, ki omogoča radialno upogibanje. S tem smo dosegli enakomerno in subtilno osvetlitev poslikav, kar je obogatilo doživetje umetniških del za obiskovalce.

Naša prizadevanja za ohranjanje in obnovo kulturne dediščine so pripomogla k ohranitvi zgodovinskega in verskega pomena cerkve svete Helene. S tem smo omogočili prihodnjim generacijam, da uživajo v bogati kulturni dediščini.

INVESTITOR:

Župnija Ilirska Bistrica

LOKACIJA:

Prem, Ilirska Bistrica

STORITVE:

Načrtovanje in priprava projektne dokumentacije za izvedbo, svetovanje in strokovna pomoč pri izboru svetilk.

 

 

Imate vprašanje, želite izvedeti več? Stopite v stik z nami in z veseljem vam bomo pomagali! Kontaktirajte nas na +386 (0)5710 14 00 ali na info@eml-stadler.si