eml-stadler-hodnik

Hodnik

Osvetlitev hodnika mora biti funkcionalna in energijsko učinkovita. Poskrbeti moramo za splošno in orientacijsko osvetlitev. Če želite narediti dober prvi vtis na gosta, morate poskrbeti za ustrezno osvetlitev že na hodniku. Splošna razsvetljava mora priskrbeti dovolj svetlobe, da je hodnik enakomerno osvetljen. Uporaba stenskih svetilk lahko pomaga povečati občutek prostornosti in preglednosti hodnika.

 

OPTIMALNA OSVETLITEV HODNIKA

Hodnik spada med tako imenovane funkcionalne prostore. Ti zahtevajo drugačno osvetlitev kot klasični bivalni prostori. V hodniku se zadržujemo krajši čas kot na primer v dnevni sobi ali kuhinji. Vprašanje, kako dolgo se prostor uporablja, pa ni edino, ki je zanimivo za izbiro osvetlitve. Pomembna je tudi oblika hodnika: dolg ali kratek, raven ali zavit? Vse to je odločilno za končni načrt osvetlitve.

 

Razsvetljava v hodniku ima funkcijo povezovanja sosednjih prostorov. Večina sob ima okna in s tem naravno svetlobo, hodnik pa pogosto nima drugega kot umetno osvetlitev. Kljub temu mora biti prehod za oči čim lažji. Vsaka nenadna sprememba kakovosti svetlobe je namreč naporna in utrujajoča za oči. Prijetnejši kot je prehod med posameznimi prostori, prijetneje se boste počutili v svojem domu.

 

Vhodni prostor stanovanja ali hiše zavzema posebno mesto pri osvetlitvi hodnika. Tu se pričakuje posebna čustvenost: stanovalci naj bi imeli občutek, da se vračajo domov, obiskovalci pa se morajo  počutiti dobrodošle. Idealno je, da so vaše luči na hodniku regulirane in omogočajo zatemnitev. Podnevi, ko so sosednji prostori preplavljeni s sončno svetlobo, svetla osvetlitev zagotavlja nežen prehod. To velja še posebej za hodnike, ki nimajo ali imajo le malo naravne svetlobe. Zvečer in ponoči pa šibkejša, zatemnjena svetloba služi za orientacijo.

     

NEKAJ PROIZVAJALCEV, KI JIH TRŽIMO

POŠLJITE NAM POVPRAŠEVANJE

  Soglašam, da posredovane osebne podatke hranite in uporabite, da me prek e-naslova ali
  telefona občasno obveščate o:

  Vaše podatke bomo uporabljali izključno za namen, za katerega smo pridobili vašo privolitev.
  Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
  Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

  Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite tako, da pošljete sporočilo na e-naslov: info@eml-stadler.si z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo EML STADLER d.o.o. prenehal pošiljati vsebine, od katerih ste se odjavili. Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite v Splošnih pogojih poslovanja.

  EML STADLER
  Gregorčičeva 17
  6250 Ilirska Bistrica
  Slovenija