eml-stadler-razsvetljava-notranja

Notranja razsvetljava

Lep dom je ena izmed pomembnejših stvari v našem življenju. Ni važno, če živite v hiši ali stanovanju, pomembno je da se počutite sproščeno, varno in udobno. Tukaj ima ustrezno načrtovana razsvetljava ključno vlogo, saj name le ta omogoči kvalitetno bivanje tudi v času, ko primanjkuje naravne svetlobe.

 

Kadar je znan namen prostora se lahko lotimo načrtovanja osvetlitve. Od tega so namreč odvisni vrsta in namestitev in svetil. V splošnem velja, da je potrebno poskrbeti za več virov svetlobe, in sicer za splošno osvetlitev ter za ustvarjanje ambientalne svetlobe in svetlobnih poudarkov. Svetloba mora zagotavljati pravilno osvetlitev in estetiko.

Dnevna soba je otroško igrišče, knjižnica, domača pisarna, družabni prostor, kino, prostor za počitek… Očitno je, da ena sama svetlobna scena ne more ustreči vsem nalogam.
Osvetlitev hodnika mora biti funkcionalna in energijsko učinkovita. Poskrbeti moramo za splošno in orientacijsko osvetlitev.
Svetilka nad jedilno mizo je najbolj izpostavljena svetilka v našem domu. Tukaj dizajn ključnega pomena.
Kopalniška razsvetljava mora biti pripravljena na vse izzive. Zjutraj mora pravilno osvetliti ogledalo za varno britje, ličenje ali vstavljanje kontaktnih leč. Hkrati pa mora biti tudi dovolj sproščujoča, ko po koncu napornega dneva ležete v kad.
Kuhinja več kot le prostor za kuhanje ali prostor, kjer izpolnjujemo številne dnevne naloge. Z leti je postala osrednji prostor doma, kjer se dan začne z dobrim zajtrkom in konča z večerjo.
Z leti je postala več kot samo soba za spanje. Postala je tudi osebno pribežališče, kjer se sprostite ali preberete odlično knjigo.