eml-stadler-kopalnica

Kopalnica

Dan se začne in konča v kopalnici, zato je pomembno, da je tam ustrezna razsvetljava. Vendar pa je definicija “ustrezne” razsvetljave v kopalnici relativna, saj se med jutranjo rutino in sproščujočo kopeljo zahtevajo različne vrste osvetlitve. Poleg tega je pomembno tudi upoštevati varnostne vidike.Kopalniška razsvetljava mora biti pripravljena na vse izzive. Zjutraj je potrebna pravilna osvetlitev ogledala za varno britje, ličenje ali vstavljanje kontaktnih leč. Hkrati pa mora biti dovolj sproščujoča, ko se želite sprostiti v kadi po napornem dnevu.

 

Pri izbiri kopalniških svetil je pomembno upoštevati, da je kopalnica razdeljena na tri cone vlažnosti, zato je potrebno izbrati svetilke z ustrezno IP zaščito. Različne cone vlažnosti zahtevajo različne stopnje zaščite, kot so IP23, IP44 ali IP65, ki jih je treba upoštevati, da bi bila izbira primerna za vašo kopalnico.

 

eml-kopalnica

 

NASVETI ZA RAZSVETLJAVO V KOPALNICI

Kopalnica je prerasla svojo osnovno funkcionalno vlogo, saj mora ves dan izpolnjevati različne zahteve. S tem se spreminjajo tudi naloge, ki jih mora kopalniško svetilo izpolnjevati. Idealno bi bilo, da bi se koncept razsvetljave v kopalnici prilagajal spodaj navedenim spremenljivim zahtevam, da bi lahko zagotovili optimalno razsvetljavo glede na trenutno uporabo kopalnice.

 

VARNOST NA PRVEM MESTU: CONE VLAŽNOSTI

Poudariti moramo, da je varnost v kopalnici na prvem mestu. Previdnost je potrebna predvsem pri kombiniranju vode in elektrike. Cone vlažnosti določajo vrste in razrede zaščite za jasno opredeljena območja. Če želite biti popolnoma varni, uporabljajte luči z zaščitnim razredom IP 44 ali boljšim zunaj dejanskih območij zaščite, še posebej, če kopalnica nima oken in se vlaga težko odstranjuje. Prav tako je treba biti previden, ko imate majhne otroke, saj lahko poškropijo vodo na mestih, ki jih niso predvideli električarji in arhitekti. Varnost in višja stopnja zaščite od predpisane so vedno boljša izbira kot tveganje za nevarnosti.

 

SPLOŠNA RAZSVETLJAVA IN AMBIENTALNA RAZSVETLJAVA V KOPALNICI

Dober koncept osvetlitve kopalnice strukturira prostor, ustvarja varnost, ko obstaja nevarnost zdrsa, in nudi svetlobo brez bleščanja pri umivanju, ličenju in britju. Obstajata dve vrsti razsvetljave kot osnovnih komponent: na eni strani splošna razsvetljava, običajno izvedena s stropnimi lučmi in z lučjo na ogledalu. Na drugi strani pa dekorativna razsvetljava, ki vključuje vsa druga kopalniška svetila. Za popolno sproščujočo kopel ni več potrebna svetla in aktivna svetloba. To lahko v svoj koncept razsvetljave implementirate na več načinov: ena možnost so zatemnjene luči , druga pa je z uporabo dodatnih dekorativnih svetilk. Zahteve glede svetlosti v kopalnici so približno dvakrat višje kot v dnevni sobi. Velikost kopalnice ter barva površin in opreme določata, koliko luči potrebujete in kako svetla morajo biti: bele površine odbijajo veliko več svetlobe kot temne ploščice ali hrastovo kopalniško pohištvo.

 

PRAVA SVETLA BARVA ZA KOPALNICO

Vse svetilke in luči pa se ne morejo razlikovati po barvi svetlobe. Za kopalnico doma velja enako kot za vse zasebne sobe: topla bela svetloba je vedno dobra izbira. Pozitiven stranski učinek v kopalnici: zaradi visokega deleža rdeče v topli beli svetlobi je vaša koža videti živa in dobro preskrbljena s krvjo, medtem ko lahko hladnejša svetloba včasih daje bled vtis. “Topla bela” opisuje barvno temperaturo do 3000 Kelvinov (K), še toplejša, udobnejša pa je 2700 K. Ta svetlobna barva približno ustreza barvnemu vtisu običajne žarnice z žarilno nitko z močjo od 80 do 100 vatov. Zahvaljujoč sodobni tehnologiji LED sta zdaj barvna temperatura in svetlost neodvisni druga od druge.

 

POUDARJENA OSVETLITEV: IZOGIBAJTE SE BLEŠČANJU

Bleščanje se razume kot optična ali vidna motnja, ki nastane zaradi prevelike svetlosti in s tem povezane vidne preobremenitve. Pojavi se, ko je sposobnost prilagajanja očesa preobremenjena z jakostjo svetlobe. Neposredno bleščanje povzročajo luči ali površine s previsoko svetilnostjo. Izognete se jim s premišljeno postavitvijo svetil ali z uporabo elementov za razprševanje ali usmerjanje svetlobe, kot so zasloni in difuzorji.

 

Bleščanja ne povzročajo le svetilke, ampak posredno tudi odsev. V kopalnici ne odseva le ogledalo in sijoče kopalniške armature ampak tudi keramika visokega leska lahko povzroči nadležno bleščanje. Ko načrtujete, kam želite namestiti kopalniška svetila, morate torej upoštevati tudi lokacijo armature, prhe in podobno.

 

 

NEKAJ PROIZVAJALCEV, KI JIH TRŽIMO

POŠLJITE NAM POVPRAŠEVANJE

  Soglašam, da posredovane osebne podatke hranite in uporabite, da me prek e-naslova ali
  telefona občasno obveščate o:

  Vaše podatke bomo uporabljali izključno za namen, za katerega smo pridobili vašo privolitev.
  Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
  Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

  Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite tako, da pošljete sporočilo na e-naslov: info@eml-stadler.si z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo EML STADLER d.o.o. prenehal pošiljati vsebine, od katerih ste se odjavili. Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite v Splošnih pogojih poslovanja.

  EML STADLER
  Gregorčičeva 17
  6250 Ilirska Bistrica
  Slovenija