NASLOVNA

Zunanja razsvetljava

V toplejših mesecih se po večini življenje preseli na teraso ali vrt, zato je potrebno skrbno in premišljeno načrtovanje zunanje razsvetljave.

 

Vrtna osvetlitev vzbuja videz prisotnosti tudi ko ste odsotni z doma. Osvetlitev stebrov ali stenske svetilke so namenjene za orientacijo, poskrbeti moramo za osvetlitev pločnikov, stopnic in dovoznih poti.

Lepo urejen balkon lahko hitro postane prijeten kotiček za oddih v poletnih mesecih. Seveda pa najprej potrebujemo udoben naslonjač in nekaj balkonskega rastlinja. Če želite ustvariti prijeten domač ambient potrebujete primerno osvetlitev balkona. Prava osvetlitev nam omogoča opravljanje želenih aktivnosti v temnejših delih dneva. S kombinacijo stenskih in ostalih luči ustvarimo prijetno svetlobo in sproščen ambient.
Pri osvetlitvi dovoznih cest in dvorišč moramo najprej izpolniti funkcionalne zahteve. Varnost je na prvem mestu. Ne smemo pozabiti tudi na estetiko. Osvetlitev dovozov ima orientacijski namen. Dovoze površine morajo biti jasno osvetljene, tako da so ovire hitro opazne, izogniti se moramo bleščanju.
Pravilno izbrane in premišljeno pozicionirane vrtne svetilke lahko spremenijo vaš vrt v odličen prostor za preživljane poletnih večerov. Dobro osvetljena terasa ali vrt se lahko uporabijo kot drugi dnevni prostor v poletnih mesecih, v hladnih dnevih pa nudijo čudovit pogled in optično povečavo notranjosti.
Urejenost vhoda je vizitka vašega doma. Iz tega razloga, ne le da mora biti dobro viden v temi, ampak mora tudi dobro izgledati. Osvetlitev vhoda ima več nalog; določa navidezno mejo med zasebnimi in javnimi površinami, tako se nepovabljeni gostje ne bodo znašli pred vašimi vrati. Dovolj svetlobe zmanjša tveganje za vlom, ter opozarja na prepreke kot so stopnice ali robniki.