eml-stadler-kuhinja

Kuhinja

Kuhinja je več kot le prostor za kuhanje ali prostor, kjer izpolnjujemo številne dnevne naloge. Z leti je postala osrednji prostor doma, kjer se dan začne z dobrim zajtrkom in konča z večerjo. Zato je še toliko bolj pomembna pravilna osvetlitev. Jasno, da je ena sama svetilka v sredini prostora premalo. Vsaka kuhinja potrebuje dve osnovni osvetlitvi prostora – to sta splošna osvetlitev in delovna osvetlitev. Kuhinjska razsvetljava mora zagotoviti ravnovesje med funkcionalnostjo in udobjem.

 

SVETLA KUHINJA ZAHVALJUJOČ STROPNIM REFLEKTORJEM

Nastavljivi stropni reflektorji zagotavljajo dobro svetlobo točno tam, kjer jo želite. Na ta način ustvarite svetlo osnovno vzdušje v vaši kuhinji in hkrati postavite posebne poudarke na pogosto uporabljenih površinah, kot sta pult ali delovna plošča.

 

SVETLOBNI POUDAREK NA KUHINJSKEM OTOKU

Svetel kuhinjski otok je ključnega pomena v modernih odprtih kuhinjah. Služi kot delovni pult, prostor za pripravo hrane, jedilni kot … Otok je postal središče kuhinjskega dogajanja. Ne glede na to, kako se ga uporablja, pa je osvetlitev tega prostora ključnega pomena za zagotavljanje udobnega in funkcionalnega dela. Viseča svetila so idealna rešitev za dobro osvetlitev kuhinjskega otoka. Poleg tega, da zagotavljajo svetlobo, ki jo potrebujemo, tudi dodajo oblikovno vrednost. Svetila, ki so dovolj velika in postavljena na pravo višino, lahko delujejo kot izjaven kos pohištva v kuhinji. Poleg tega lahko z regulacijo svetlobe ustvarite različna razpoloženja, kar bo še dodatno povečalo funkcionalnost vaše kuhinje.

 

DELOVNO MESTO BREZ SENC

Pri opravljanju kuharskih opravil je dobra osvetlitev nujno potrebna. Osvetlitev brez senc je ključna pri rokovanju z ostrimi noži in vročimi posodami. Namestitev LED trakov ali linijskih svetilk, ki svetijo naravnost na delovno površino, bo zagotovila dovolj svetlobe in zmanjšala možnost nesreč. Poleg tega lahko linijske svetilke olajšajo delo v kuhinji, saj svetloba omogoča boljše prepoznavanje barv živil.

 

4 NAJPOMEMBNEJŠI NASVETI ZA IDEALNO RAZSVETLJAVO V VAŠI KUHINJI

Za posebne kuhinje veljajo posebne zahteve. Svetlobo odprte kuhinje je treba načrtovati drugače kot kuhinje v ločenih prostorih. Kljub temu pa pri načrtovanju razsvetljave v kuhinji vedno upoštevajte naslednje štiri nasvete:

 • zagotovite dobro splošno osvetlitev,
 • poskrbite za dodatno osvetlitev delovnih mest,
 • uporabite svetilke z enako barvno temperaturo,
 • bodite pozorni na kakovostno barvno reprodukcijo svetilk.

 

nasvet: Za boljšo orientacijo uporabite dobro splošno razsvetljavo

Splošna razsvetljava omogoča pregled nad okolico ter posameznimi predmeti. Za dobro splošno osvetlitev kuhinje lahko poskrbi stropna luč z difuzijam, ki enakomerno porazdeli svetlobo po prostoru. Alternativa so v celoti ali delno vgrajeni stropni reflektorji ali downlighti, ki z usmerjeno svetlobo razdelijo prostor na posamezne cone. To strukturira kuhinjo, saj na ta način osvetlimo površine. Vendar pa prepletanje svetlih in temnih predelov ustvarja zanimiv koncept osvetlitve, vendar ti kontrasti ne smejo biti preveč izraziti, saj je prilagajanje na spreminjajoče se svetlobne razmere za oko naporno. Nasprotno pa enakomernejši svetlobni pogoji v smislu svetlosti in barve svetlobe lajšajo obremenitev za vaše oči. V splošni osvetlitvi je dobrodošel kanček funkcionalne harmonije.

 

nasvet: Poskrbite za dodatno osvetlitev delovnih mest

V kuhinji je ključnega pomena, da so tisti prostori, ki jih pogosto uporabljamo, dobro osvetljeni. Poleg splošne razsvetljave je zato potrebno zagotoviti dodatno osvetlitev, ki bo poudarila posamezne kuhinjske cone, kot so štedilnik, delovne površine in pomivalno korito. Če je kuhinja osvetljena le s sredinsko stropno lučjo, lahko na teh delovnih površinah nastajajo moteče sence. Namestitev luči pod omarico, kot so reflektorji ali LED trakovi, bo zagotovila dovolj svetlobe brez senc.

 

nasvet: Uporabite svetilke z enako barvno temperaturo

Najboljša izbira barve svetlobe v kuhinji je toplo bela s 3000 Kelvinov (K). Nevtralna bela ali dnevna bela se dojema kot preveč stvarna ali hladna in se ji je potrebno izogibati. Posebno topel in udoben učinek ima toplo bela s 2700 K, ki je najbolj priljubljena svetla barva za bivalne prostore v srednji in severni Evropi. Pomembno je, da se barva svetlobe kuhinjske luči dobro ujema z osvetlitvijo sosednjih prostorov, predvsem dnevne sobe ali jedilnice.

 

nasvet: Bodite pozorni na kakovostno barvno reprodukcijo svetilk

Pri kuhanju so poleg dobre osvetlitve  pomembne tudi barve živil, saj na podlagi njih lahko ocenimo kakovost in svežino. Pri tem pa igra pomembno vlogo barvna reprodukcija, ki opisuje, kako dobro svetlobni viri enake barvne temperature predstavljajo posamezne barve. Za referenco se uporablja sončna svetloba. Vrednost se giblje med 0 in 100, pri čemer je najvišja vrednost 100. Nižja kot je vrednost, bolj se barve predmetov, ki jih osvetljuje svetilka, razlikujejo od tistih pod naravno dnevno svetlobo. V kuhinji morajo svetilke imeti vsaj CRI 90. Poleg tega pa ne smemo spregledati pomembnosti enake barvne temperature svetlobe, saj se barve lahko pri različnih barvnih temperaturah pojavijo drugače, tudi pri enakem CRI. Zato je pomembno, da v kuhinji in na jedilni mizi uporabljamo enotno svetlobo s primerno barvno temperaturo.

 

 

NEKAJ PROIZVAJALCEV, KI JIH TRŽIMO

POŠLJITE NAM POVPRAŠEVANJE

  Soglašam, da posredovane osebne podatke hranite in uporabite, da me prek e-naslova ali
  telefona občasno obveščate o:

  Vaše podatke bomo uporabljali izključno za namen, za katerega smo pridobili vašo privolitev.
  Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
  Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

  Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite tako, da pošljete sporočilo na e-naslov: info@eml-stadler.si z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo EML STADLER d.o.o. prenehal pošiljati vsebine, od katerih ste se odjavili. Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite v Splošnih pogojih poslovanja.

  EML STADLER
  Gregorčičeva 17
  6250 Ilirska Bistrica
  Slovenija