eml-stadler-hc

Razsvetljava galerij muzejev in cerkva

Razsvetljava je ključnega pomena pri predstavljanju umetnosti v galerijah, muzejih in cerkvah. Pravilna izbira svetlobe in njene intenzivnosti lahko pomembno prispeva k razumevanju umetniških del in ustvari primerno vzdušje za obiskovalce. Pomembno je, da je svetloba naravna in enakomerna, tako da ne popači barvnih odtenkov razstavljenih del.

 

Pri načrtovanju izberemo tračni sistem razsvetljave, ki omogoča namestitev različnih tipov LED reflektorjev, s katerimi lahko izbiramo poljubno barvno temperaturo intenzivnosti in kot svetlobe, tako da se lahko prilagodijo različnim tipom umetniških del in njihovim barvnim odtenkom. Pomembno je tudi, da se svetilke namesti na primerno višino, da ne povzročajo motečih senc in bleščanja. Prav tako je  pomembno zagotoviti ustrezno barvno reprodukcijo. To dosežemo z izbiro svetlobnih virov, ki imajo visok indeks barvne reprodukcije (CRI). Visok CRI zagotavlja, da barve umetniških del ostanejo nespremenjene in da lahko obiskovalci zaznajo pravo barvo umetniškega dela.

 

V cerkvah je pomembno upoštevati posebne izzive pri osvetlitvi, ki jih predstavljajo arhitekturni elementi, kipi in drugi umetniški elementi. Tako se običajno uporabljajo LED reflektorji z različnimi koti in močjo svetlobe, da se poudarijo posamezni elementi v cerkvi. Uporablja se lahko tudi različna ambientalna razsvetljava, ki ustvari primerno vzdušje. Za verske obrede se običajno uporablja tople barvne temperature, ki ustvarjajo prijetno in umirjeno vzdušje. Vendar pa se lahko pri osvetlitvi posameznih umetniških del uporabi hladnejša barvna temperatura, da se poudari podrobnosti in ustvari kontrast med elementi.

 

NEKAJ PROIZVAJALCEV, KI JIH TRŽIMO

POŠLJITE NAM POVPRAŠEVANJE

  Soglašam, da posredovane osebne podatke hranite in uporabite, da me prek e-naslova ali
  telefona občasno obveščate o:

  Vaše podatke bomo uporabljali izključno za namen, za katerega smo pridobili vašo privolitev.
  Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
  Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

  Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite tako, da pošljete sporočilo na e-naslov: info@eml-stadler.si z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo EML STADLER d.o.o. prenehal pošiljati vsebine, od katerih ste se odjavili. Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite v Splošnih pogojih poslovanja.

  EML STADLER
  Gregorčičeva 17
  6250 Ilirska Bistrica
  Slovenija